Vandaag geopend van 11:00 t/m 17:00

Volg ons

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

Slimme tips voor het water geven van tuin- en balkonplanten

Slimme tips voor het water geven van tuin- en balkonplanten

Tsja, klimaatverandering. Daar is toch echt geen ontkennen meer aan. Dit jaar begon de lente koud en nat. Daarna volgden zomers warme en aanhoudend droge dagen. Er is geen peil meer op te trekken. Voor de planten in onze tuin en op ons balkon is het ook aanpassen geblazen. Je kunt ze daarbij natuurlijk wel een handje helpen. Ons tuincentrum in Oosteind geeft je graag slimme tips om zo efficiënt mogelijk om te gaan met ons kostbare water en je tuin- en potplanten langere perioden van hitte en droogte te laten overleven.

7x wijs met water in de tuin en op het balkon

  1. Gebruik liever halfverharding dan tegels voor je terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind en houtsnippers, zorgen ervoor dat regenwater makkelijk door de grond en de planten wordt opgenomen. Er bestaan tegenwoordig ook waterdoorlatende tegels. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Oosteind. Paden van gras of loopkruiden zijn ook een goede optie.
  2. Installeer een regenton en laat gieters en emmers buiten staan om regenwater op te vangen, dat je dan op warme, droge dagen gratis en voor niks voor je tuin- en potplanten kunt gebruiken. Grenst je tuin aan een sloot? Schaf dan een dompelpomp aan, zodat je het water uit de sloot in plaats van leidingwater kunt gebruiken voor je planten. Controleer voor de zekerheid wel eerst of dit van het waterschap in uw gemeente mag.
  3. Plaats schaaltjes onder alle potten en bakken waar (overtollig) regenwater in blijft staan dat door de wortels van de potplanten kan worden opgenomen. Gebruik daarom ook alleen potten en bakken met een gat of gaten in de bodem. Breng een laag potscherven en/of hydrokorrels onder in de potten en bakken aan, want die houdt het (regen)water vast.
  4. Water geven of sproeien doe je het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel en kan het blad van planten en het gras van je gazon in de felle zon verbranden.
  5. Zet de (zwenk)sproeier tweemaal in de week minstens een half uur aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge perioden. Hetzelfde geldt voor sproeien met de tuinslang. Doe dat zeker minstens een half uur per border in plaats van vijf minuutjes, in de vroege ochtend of late avond.
  6. Maak een dijkje of kleine wal van grond rond bomen en struiken die je net geplant hebt. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
  7. Heb je een grote tuin of veel potten en bakken op je balkon? Kijk dan eens bij de automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen en sprinklers, al dan niet compleet met timer, in ons tuincentrum in Oosteind.

Ook slim: Zet je kamerplanten op een regenachtige lentedag of zomeravond een paar uur buiten. Daar frissen ze letterlijk en figuurlijk (en gratis) van op. Dat is zeker goed zichtbaar bij grote bladplanten, waar de regen stof en eventuele spinnenraggen en hondenharen vanaf spoelt.

In ons tuincentrum in Oosteind vind je de nieuwste sproeiers, tuinslangen met haspels, automatische watersystemen, druppelslangen, regentonnen, hydrokorrels en alle maten en soorten waterschotels voor onder potten en kuipen.